6 tips om hjälper dig betala tillbaka lånet i tid

6 tips om hjälper dig betala tillbaka lånet i tid

Har du svårt att betala dina lånavbetalningar i tid? På den här sidan finns 6 tips som hjälper dig att se till att du inte missar någon betalning.

1.    Se över din budget

Det är alltid bra att se över sina inkomster och utgifter – inte bara för att se att de balanserar, också för att se om du har onödiga utgifter. Detta hjälper dig att se över din finansiella ställning och även att få mer pengar över till att betala av dina lån. Exempel på onödiga utgifter är uteluncher, spontanköp, månadsprenumerationer och gymkort.

2.    Gör en lista över alla dina utgifter

Skapa en lista med alla dina utgifter för att få en enkel och klar överblick över var dina pengar tar vägen. Detta hjälper dig att identifiera var dina stora utgiftsposter finns och få en klar bild över hur mycket du måste lägga undan varje månad för nödvändiga utgifter. Fasta kostnader som hyra, el och värme går inte att undvika medan rörliga kostnader för nöjen och andra utgifter som är valfria går att kontrollera.

3.    Lägg undan pengar för dina fasta kostnader i början på varje månad

När du har sett över dina utgifter och fått en bra bild över hur dina fasta kostnader ser ut bör du ha som rutin att alltid lägga undan det här beloppet i början på varje månad. På så sätt kan du vara trygg med att du alltid har pengar för de utgifter som du måste betala.

Det kan också vara bra att automatiskt föra över pengarna från ditt lönekonto till ett annat konto som du använder för att betala dina räkningar. Du kan välja att den automatiska överföringen ska ske efter varje löneutbetalning.

4.    Spara ihop en buffert

Att ha en buffert är ett bra sätt att skydda dig mot plötsliga utgifter och hjälper dig om något oväntat skulle inträffa. En buffert är också ett bra sätt att balansera dina utgifter om de skiljer sig från månad till månad.  

5.    Betala av kreditkortsskulder och smålån först

Kreditkort och smålån har oftast mycket högre ränta än större lån, detta innebär att de kostar dig mycket mer pengar. Du bör därför prioritera att betala av lånet med högst ränta först, det med näst högst därefter osv. på så sätt kommer du att minska dina utgifter över tid.

6.    Samla dina lån

Ett annat bra sätt att minska dina utgifter och få en bättre ekonomi är att samla dina lån. Genom att samla lån kan du sänka räntekostnaden genom att slå ihop många dyra smålån till ett större med bättre ränta.

I slutändan är det viktigt att kontinuerligt se över sin ekonomi, minska på onödiga utgifter och att alltid lägga undan pengar för de utgifter som man måste betala.